Näin sen teet: 10 vinkkiä täydelliseen ruokakuvaan

Kaupallinen yhteistyö: Samsung

Tiesitkö, että joka ikinen puhelimella tehty Satokausikalenterin postaus aina vuodesta 2013 lähtien, on tehty nimenomaan Samsungin puhelimella? Tämän postauksen tiimoilta pääsimme testaamaan uutta Samsung Galaxy A7 -puhelinta, jossa on jokaisen ruoka- ja kasvisfanin iloksi innovatiivinen kolmoiskamera ja ruokakuvaukseen suunniteltu kuvausasetus.

Kaikki tämän postauksen kuvat ovat otettu uudella Samsung Galaxy A7:lla! Kokkasimme sieni- ja persimonvoileipiä, punaista kaalisalaattia granaattiomenalla ja kurpitsatacoja, reseptit luvassa hiukan myöhemmin.

Aina eri kasvisten esittelystä reseptivinkkeihin ja kasvistalkoisiin, hyvälaatuiset ruokakuvat ovat olleet kaiken a ja o.

Siksi tällä kertaa jaammekin meidän parhaat vinkit upeiden ruokakuvien ottamiseen. Vinkit antoi valokuvaaja ja graafinen suunnittelija Anna Salmisalo, joka on vastannut muun muassa Satokausikalenterin uudesta visuaalisesta ilmeestä sekä lukuisten ruoka- ja ravintolabrändien kuvamaailmasta. Annan vinkeillä onnistut taatusti!

Raaka-aineet

Hyvä ruoka ja tuoreet raaka-aineet ovat kaikkein tärkein asia ruoka-kuvauksessa. Nuupahtaneista raaka-aineista on vaikea saada hyvää kuvaa valon tai stailauksen avulla. Suosi tietenkin sesonkia! Ruoan ei tarvitse olla fiiniä – meidän suosituimmat kuvat ovat napattu Samsung-puhelimella tavallisista kotiruoka-annoksista! Kokeile kuvata raaka-aineita sellaisenaan, tekovaiheita ja valmista lopputulosta. Varsinkin kasvikset ovat raakoina, ennen patoihin pääsyä, erittäin kauniita ja kuvauksellisia.

Käytä stailauksessa mielikuvitusta. Kun kuvan rajaa tiukasti, niin pöytäliinana voi toimia vaikka lakana!

Stailaus

Mieti mikä on kuvasi idea ja tarina, erilaisella rekvisiitalla voit tukea kuvan tunnelmaa. Yksi tykkää graafisesta ja minimalistisesta, toiselle toimii sotkuinen ja luonnollinen tyyli kuvassa näkyvine hedelmien kuorineen.  Kokeile tuoda rekvisiitaksi ulkoa löytyviä asioita, esimerkiksi kukkia, lehtiä tai oksia, joilla luot kuvaan sesongin mukaista tunnelmaa helposti. Kokeile leikkiä väreillä – keittiöpyyhkeet, tarjottimet, patalaput, kaikki käyvät! Näissä kuvauksissa salaattikuvaan haluttiin pastellisävyä, joten pöytäliinaksi löytyi lakana.

Ruoan asettelu

Valokuvassa pienempi lautanen näyttää yleensä suurta paremmalta, sillä se jättää tilaa kuvaan muillekin asioille. Älä asettele ruokaa liian ”hienosti”, usein rento ja kotoisa tyyli näyttää kaikkein herkullisimmalta. Annokset kannattaa viimeistellä juuri ennen kuvan ottamista, jolloin ne näyttävät kuvassa kaikkein tuoreimmilta. Kokeile rouhaista ruoan päälle mustapippuria, valuttaa hieman öljyä tai ripotella siemeniä, tekstuuri antaa kuvalle kiinnostavuutta.

Annokseen ei kannata lisätä mitään ei-syötävää, eikä ruokaa tehdä vain kuvaa varten. Meidän kaikki kuvissa olevat annokset aina syödään kuvausten päätteeksi. Ei ruokahävikkiä!

Valo

Valo on onnistuneen kuvan kannalta erittäin tärkeä: valon luonne muuttuu täysin riippuen mistä suunnasta ja millä voimakkuudella se tulee. Harkitse käytätkö suoraa kovaa valoa, jossa on suuri kontrasti valon ja varjon välillä vai pehmeää tasaista valoa – tämä luo kuvaan halutun tunnelman. Kun kuvaat kotona ruokaa, kuvaa mahdollisimman lähellä ikkunaa, jossa on eniten luonnonvaloa. Luonnonvalo korostaa ruoan luonnollisia värejä, keinovalo puolestaan saa kuvan herkästi näyttämään kellertävältä.

Galaxy A7:n 120 asteen ultralaajakulmalla otettu kuva.
Rajaamalla osan esineistä kuvan ulkopuolelle, kuvasta saadaan kiinnostavan näköinen.

Kuvan sommittelu

Kokeile rauhallisuutta kuvaan tuovaa kultaista leikkausta tai etenkin Instagramissa pinnalla olevaa täysin symmetristä sommittelua. Testaa myös rajata osa tarjoiluastiasta hieman kuvan ulkopuolelle ja keskittyä annoksen yksityiskohtaan.

Mieti mitä haluat kuvassa tuoda esiin: pitkän pöydän hauskaa fiilistä ihmisineen vai yksityiskohdan pöydästä? Kenties molemmat! Kokeile Galaxy A7:n kahta erilaista kuvausasetusta: 77 asteen laajakulmaa ja 120 asteen ultralaajakulmaa. Ensimmäiseksi mainitun avulla poimit kuvaan haluamasi kohteen, jälkimmäisen avulla tallennat myös miljöön kohteen ympärillä. Kuvausasetukset toimivat erinomaisesti ulkoillessa, kun saat sekä kauniin kuvan suppilovahverosta, että ruskan värittämästä metsästä sienen ympärillä.

Korkea voileipä ei pääse ylhäältä päin otetussa valokuvassa oikeuksiinsa.
Sen sijaan sivusta otetussa valokuvassa täytteet näyttävät herkullisilta.

Kuvakulma

Valitse kuvakulma annoksen mukaan. Katso mistä kulmasta ruoka näyttää kaikkein herkullisimmalta niin, että olennaiset osat tulevat esiin. Kaikkea ei kannata kuvata suoraan ylhäältä, vaikka se on nyt trendikästä. Nyrkkisääntönä on, että laakeat ruoat, kuten keitot ja salaatit kannattaa kuvata ylhäältä ja korkeat ruoat, kuten burgerit ja sandwichit suoraan sivusta. Sivusta kuvattaessa kiinnitä huomiota taustaan – me kuvaamme aina keittiön sotkusta pois päin.

Vertaa edelliseen valokuvaan! Reaaliaikainen tarkennus -asetuksen avulla voileipä saadaan nostettua kuvan keskiöön taustan sumentuessa kauniisti.
Tarkennuksen voi tehdä joko kuvausvaiheessa tai jälkikäteen säätämällä.

Syväterävyys

Syväterävyydellä voit korostaa kuvan eri alueita ja vaikuttaa näin tunnelmaan.  Galaxy A7:ssa on 24 megapikselin kamera, 5 megapikselin syvyyskamera ja 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, joiden ansiosta voit säätää syväterävyyttä ja korostaa kuvauskohdetta. Hyödynnä  Galaxy A7:n Reaaliaikainen tarkennus -kuvausasetusta, jolla voit joko kuvaustilanteessa tai jälkikäteen säätää kuvan syväterävyyttä. Voit korostaa kuvattavaa kohdetta pehmentämällä taustaa – tai toisinpäin!

Kuvausasento

Etenkin heikossa valossa tukeva kuvausasento on erittäin tärkeä heilahtaneilta kuvilta välttymiseksi. Tue kyynärpäät kylkiin, pidä puhelinta molemmilla käsillä kiinni lähellä vartaloa ja ota kuva peukalolla kevyesti napauttaen ja puhelinta vakaasti pidellen.

Galaxy A7:n ruokakuvausasetus korostaa ruoan värejä. Kurpitsatacot näyttävät asetuksella otetussa kuvassa mehukkaan värikkäiltä.

Kuvankäsittely

Ruokakuvissa maltillinen  kuvankäsittely toimii parhaiten. Kuvassa kannattaa korostaa värejä, jotka etenkin kasviksissa huokuvat tuoreutta ja terveellisyyttä. Kokeile Galaxy A7:n innovatiivista Ruoka-kuvausasetusta. Asetuksen avulla voit poimia kuvasta annoksen merkkiympyrän sisään ja asetus muokkaa automaattisesti kuvan sävyjä ruokakuville sopiviksi. Näin kuvaa ei edes tarvitse käsitellä, lopputulos on kaunis ja tasapainoinen.

Julkaisu

Jaa hienot ruokakuvasi lähipiirisi ja meidän kanssa! Nostamme Instagramissa @satokausikalenteri-tilillämme päivittäin yhteisömme jäsenten valokuvia muiden ihailtavaksi. Tägää kuvasi #satokausikalenteri ja laitamme hyvän kiertämään!

Lue lisää uudesta Samsung Galaxy A7 -puhelimesta ja sen ominaisuuksista, joihin lukeutuu hyvien kameraominaisuuksien lisäksi muun muassa kirkas 6,0-tuumainen näyttö, jonka katselukokemus on huippuluokkaa sekä ylellisen tyylikäs ja kestävä design. Hinta-laatusuhde on tällä puhelimessa enemmän kuin kohdillaan, Galaxy A7 maksaa 349 euroa ja on saatavilla jälleenmyyjiltä kautta maan.

Omat Samsung-kuvasi voit tägätä @samsungsuomi ja #samsungsuomi sekä #GalaxyA7 -tägeillä. Seuraa Samsungia Instagramissa ja Facebookissa, niin kuulet innovaatioista ja ominaisuuksista ensimmäisenä.

Arvomme Facebook-sivullamme lokakuussa yhden Samsung Galaxy A7 -puhelimen, ota sivu seurantaan!

Satokauden herkullisimmat, ekologisimmat ja edullisimmat kasvikset helppolukuisessa kalenterissa. Reseptejä, vinkkejä ja inspiraatiota.

Tekijä: Satokausikalenteri

Satokauden herkullisimmat, ekologisimmat ja edullisimmat kasvikset helppolukuisessa kalenterissa. Reseptejä, vinkkejä ja inspiraatiota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.