Sesonkikasviskakku

kasvis-voileipäkakku

Tässä ”voileipäkakussa” ei ole lainkaan viljaa tai maitoa. Sesongin kasviksia kakusta löytyy sen sijaan vaikka kuinka. Täytteen joukkoon voi halutessaan lisätä tonnikalaa ja/tai katkarapuja, jolloin kakusta saa vieläkin täyttävämmän.

sesonkikasviskakku

∅ 20 cm kakku

Valmistusaika: 1 h

Kypsennysaika: 40 min

 

Kakku on parhaimmillaan kun se on saanut asettua yön yli.

 

Ainekset

Pohja x 3
  • 3 munaa
  • 1,5 dl mantelijauhoa
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kookosmaitoa
  • ripaus suolaa
  • 1 iso väljä kourallinen pieniä nokkosia
Parsatäyte
  • 12 vartta vihreää parsaa keitettynä ja silputtuna 0,5 cm paloiksi
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • pieni valkosipuli
  • 2 rkl ruohosipulisilppua
  • reilu 0,5 dl majoneesia
  • suolaa ja mustapippuria
kesäkurpitsatäyte
  • 150 g kesäkurpitsaa
  • 1/4 punasipuli
  • 1 rkl pieniä kapriksia
  • 1 iso tai 2 pientä varsisellerinvartta
  • 2 rkl hienonnettua tilliä
  • reilu 0,5 dl majoneesia
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • suolaa ja mustapippuria
Koristeluun
  • 300 g kesäkurpitsaa
  • n. 12 vihreää parsanvartta
  • n. 1 dl majoneesia
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • suolaa ja pippuria
  • tilliä ja ruohosipulia

Valmistus

  1. Laita uuni lämpiämään 225°C.
  2. Sekoita pienessä kulhossa pohjan ainekset keskenään. Silppua hyvin huudellut nokkosentaimet joukkoon lopuksi. Sekoita taikinaa hetki rivakasti, jotta siitä tulee hieman ilmavampi. Kaada leivinpaperoituun ∅ 20 cm vuokaan (tai korkearunaiselle leivinpaperoidulle lautaselle, kuten Teema).  Paista n. 10 min tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Tee kolme pohjaa. Anna jäähtyä kunnolla.
  3. Sekoita täytteet silppuamalla ainekset pieniksi ja sekoittamalla keskenään. Lisää majoneesi viimeiseksi ja laita sitä vain sen verran että saat aikaan tahnamaisen massan. Levitä pohjien väliin ja paina kakku tiiviiksi.
  4. Sekoita kuorrute ja levitä ohuelti päällimmäisen pohjan päälle ja reunoille.
  5. Koristele kakku esim. näin: leikkaa kesäkurpitsa mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja leikkaa siivut kolmeen osaan (keskipisteestä klo kahteentoista, neljään ja kahdeksaan). Lado siivut kakun päälle aloittaen reunoilta.
  6. Leikkaa parsat pitkittäin halki. Kuumenna suolalla maustettu vesi kiehuvaksi paistinpannulla ja lisää parsat siihen. Keitä n. 2 min ja nostele varret leikkuulaudalle jäähtymään. Pirskota päälle vähän sitruunan mehua. Leikkaa parsat hieman kakkua korkeammaksi ja liimaa kuorrutteella kakun sivuille. Voit säästää nuput kakun keskelle. Jos kesäkurpitsaa jäi yli, voit leikata myös sen kuorista kakun reunoihin tummempia raitoja. Ripottele pinnalle hieman tilliä.
Reseptin on tehnyt sesonkikasviksista tehdyistä herkuista innostunut Tiia Peltoranta.

Tekijä: Tiia

Reseptin on tehnyt sesonkikasviksista tehdyistä herkuista innostunut Tiia Peltoranta.

6 vastausta artikkeliin “Sesonkikasviskakku”

  1. Niin tuleeko tuosta pohjan aineksista 3 pohjaa – vai tehdäänkö se kolminkertaisena? Ihan ei selvinnyt kerta lukemisella ; )

    1. Moi Viltsu,

      Mainituista aineksista tulee yksi pohja, eli aineksia tulee varata kolminkertainen määrä.

  2. Hei, haluaisin kovasti tehdä tätä mutten ole löytänyt nokkosia mistään mistä niitä voisi kerätä. Kaupassa ei myydä. Voinko laittaa vaan esim tilliä ja/tai tuota ruohosipulisilppua sen verran että tulee vähän makua? Niitä kun jää kuitenkin yli. Näyttää tosi hyvältä ja kiva kun on vihdoinkin ohje jota ei edes tarvitse soveltaa itselleen sopivaksi. Kaikkeen hyvään kun ei vehnää ja sokeria tarvita 🙂

    1. Moi Jenni,

      Omat nokkoset keräsin omasta kukkapenkistä, mutta jos niitä ei mistään tahdo löytyä, voi tilalla käyttää esimerkiksi pinaattia, pakasteena tai tuoreena. Nokkosta käytetään monesti pinaatin tilalla ohjeissa, sillä se on vieläkin ravinteikkaampi vihreä.

  3. Moikka!

    Mitenköhän pohjan käy jos jättää munan pois eli tekee vegaanisen? 🙂

    1. Moi Laura,

      Jotain sitovaa ainesosaa pohja tarvitsee, joten korvaisin sen tarvittaessa Noegg-kananmunankorvikkeella. Ja täytteen majoneesin voi tehdä itse vegaaniseksi vaikka näillä ohjeilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *