Puolukkaremmit

Jos olet hammaskiillettä sulattavien kirpeiden herkkujen perään, tässä sinulle terveellisempi vaihtoehto. Luonnostaan hapan puolukka sopii loistavasti kirpeiden remmien valmistukseen. Näitä herkkuja on mukava mutustaa tietäen samalla saavansa kuituja ja tärkeitä vitamiineja.

n. 15 kpl

Valmistusaika: 10 min

Kuivatusaika: väh. 4 h, riippuen uunista

Ainekset

 • 500g tuoreita puolukoita
 • 1 rkl sitruunan mehua
 • 2-3 rkl hunajaa (voit myös jättää kokonaan pois)

Valmistus

 1. Surauta ainekset mahdollisimman nestemäiseksi sauva- tai tehosekoittimella.
 2. Kaada neste leivinpaperoidulle pellille mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Tämä määrä riittää ainakin 50 cm uunin pellilliseen hyvin, 60 cm uuniin kannattaa laittaa ∼50 g lisää marjaa.
 3. Siirrä pelti uuniin ja lämmitä uuni matalimpaan mahdolliseen lämpöön. Käytä kiertoilmaa, jos uunissa on sellainen. Voit myös siirtää pellin (kylmän) saunan lauteille ja antaa levyn kuivua siellä. Saunassa kuivumiseen voi mennä useampi päivä.
 4. Levy on riittävän kuiva, kun se ei tunnu enää tahmealta eikä anna painaessa periksi. Ota levy jäähtymään ja leikkaa siitä terävällä veitsellä kapeita soiroja. Kokeile myös leikata kuvioita terävällä piparkakkumuotilla. Säilytä remmit ilmatiiviisti joko huoneenlämmössä tai pakastimessa.
Reseptin on tehnyt sesonkikasviksista tehdyistä herkuista innostunut Tiia Peltoranta.

Tekijä: Tiia

Reseptin on tehnyt sesonkikasviksista tehdyistä herkuista innostunut Tiia Peltoranta.

48 vastausta artikkeliin “Puolukkaremmit”

 1. No hah, kokeilin tänään puolukka-banaaninauhojen tekoa kuivurissa. Ekat jo oli valmiita ja varmasti tulee tehtyä uudelleenkin. Oli sen verran hyvää. Vähän vielä vaatii kokeiluja tuo kuinka paksusti levittää paperille seosta.

  1. Oi, banaani varmasti sopii pehmentämään puolukan terävää makua. Täytyypä kokeilla itsekin! Sellainen vajaa puoli senttiä paksu kerros tuntuisi toimivan parhaiten, toki kuivatettavalla aineksella on myös vaikutusta. Puolukassa on sen verran kuorta, joka ei kuivatuksessa häviä mihinkään, eli sitä voi laittaa ohuemman kerroksen. Jos taas tekee esim. mangosta (tai banaanista), sitä voi olla paksumminkin koska siitä on niin suuri osa vettä.

 2. Semmosta vaan pohdin että ei tähän vois käyttää sitä mitä jää sideharsoon kun tekee puolukkamehua viini/sitruunahapolla.
  Nuuka kun ei raaskis heittää sitäkään pois. 🙂

  1. Moi Essi,

   Periaatteessa joo, mutta olet puristanut jo valtaosan mehusta pois ja jäljellä on vain kuorta. Maistuukohan kuori enää miltään? Lisäksi mietin käyköhän niin, että kuoret eivät tartu kunnolla toisiinsa kiinni kun mehu ei ole niitä sitomassa. Eli voi olla että lopputuloksena on puolukkarouhetta 😀 ei huono vaihtoehto tosin sekään! Kuivaaminen käy varmasti nopsempaan kun nestettä on paljon vähemmän.

   1. Eikö se hunaja sido sitä möyhettä tai kuivaa ne puolukan kuoret ja jauha ne ja jauheen voit sirotella piimään tai jukurtiin, se on tosi hyvää, minä teen niin itse. Lykkyä tykö! Mirjam ruotsista

  2. Essi: tuli aivan mahtavia remmejä puolukkamehun jämistä. Laitoin banaania joukkoon ja hiemen hunajaa. Olivat yön yli uunissa , luukku rakosillaan. Nyt en malta olla itse syömättä niitä, vaikka tein lapsenlapsille….

   1. Moi Anneli mummi,

    Isompi satsi ensi kerralla tulille! Peltejä voi olla uunissa useampi samaan aikaan 🙂

 3. Onkohan tuo sitruuna kuinka tärkeä, tai voiko korvata jollain?

  1. Moikka,
   Sitruuna ei ole välttämätön, se on vain terävöittämässä makua. Voit hyvin jättää poiskin!

 4. Kuulostaapa hyvältä tämä idea, kiitos! Tyhmä kysymys varmaan, mutta eikö siis pakastetut puolukat sitten käy tähän ihan yhtä hyvin?

  1. Moi Tiina,
   Pakastetut käyvät varmasti ihan yhtä hyvin, maku voi olla hieman erilainen niinkuin pakastetuissa marjoissa yleensä.

 5. Kuinkahan kauan nämä mahtavat säilyä hyvinä, ja kuinka kannattaa säilyttää jotteivät kärsi? Aivan pakko kokeilla tätä!

  1. Moi Kapsu,

   Jos kuivaat remmit kunnolla kuivaksi, ne säilyvät kyllä hyvin ilmatiiviisti huoneenlämmössä. Toinen vaihtoehto on laittaa remmit rasiassa pakastimeen, jossa ne säilyvät vuositolkulla.

 6. Alkutekstistä saa ajatuksen ettei nämä puolukkaremmit olisi haitallisia kiilteelle…? Kiitos reseptistä, menee kokeiluun!

  1. Moi Annu,

   Näistä remmeistä ainakin puuttuu se sitruunahappokuorrutus, joka perinteisissä karkkiremmeissä on, tilalla on sitruunamehua. En mene lupaamaan, ettei näistä remmeistä ole mitään haittaa hammaskiilteelle, mutta ovat kyllä jokatapauksessa terveellisempi vaihtoehto kokonaisuutena 🙂

    1. Olet oikeassa Anne, sitruunamehussa on joka tapauksessa vähemmän sitruunahappoa kuin sitruunahapolla kuorrutetuissa karkkiremmeissä. Mutta kuten sanottu, nämäkään remmit eivät ole hammaskiilteelle täysin vaarattomia, mutta varmasti parempi vaihtoehto.

     1. Suuhygienisti vastaa. Happohyökkäyksen nämä joka tapauksessa aiheuttavat mm. hunajan vuoksi, mutta sitruunan aiheuttama eroosiovaikutus on näissä kovin pieni (vrt. söisit/joisit sitruunaa). Haittaa on siis kokonaisuudessaan hampaistolle aivan kuten mistä tahansa karkeista, mutta sen takia näitä ei kannata jättää tekemättä 🙂 Sokeria on kuitenkin vähemmän vrt. tavalliset makeiset.

 7. ajattelin kokeilla kuivaamista kuivurissa.
  Mikä olisi sopiva kuivauslämpötila?

  1. Moi Pia,
   Kuivuri toimii myös loistavasti, lämpötila kannattaa säätää mahdollisimman alas, mutta kuivatusaika tietenkin pitenee vastaavasti. 40 astetta olisi varmasti oikein passeli.

  1. Moi Emppu,

   Sokeroimaton hillo käy varmasti myös hyvin, jos siihen ei ole lisätty sokeria. Liika sokeri tekisi lopputuloksensta sen verran tahmeaa, etten usko sinun saavan sitä irti leivinpaperista.

 8. Entäs jos tekisi omenoista? Olisi jemmassa kotimaisia kirpeitä omenoita, joita haluaisi jalostaa vaikka tällaiseksi herkuksi. Ne on myös aika kuivia, pitäisikö määriä muuttaa?

  1. Moi Jenni,
   Omenatkin kelpaavat oikein hyvin ja veikkaan, että vaikka ne tuntuvat kuivilta, niistä saa juuri sopivan soseen, joka levittyy tasaisesti. Jos nestettä on paljon, myös kuivuminen kestää pidempään. Soseuta sen verran omenoita, että sinulla on reilu puoli litraa valmista sosetta.

  1. Moi Hilkka-Kaarina,

   Se riippuu niin sähköuunista, mutta vähintään 4 tuntia siinä menee. Jos kiertoilmaa ei ole, suositellaan jättämään luukku vähän raolleen, että kosteus pääsee pois.

  1. Moi Maija,
   Kunnolla kuivattuna ja ilmatiiviisti säilöttynä useamman viikon huoneenlämmössä. Jos pelkäät homehtumista, voit laittaa remmit myös pakastimeen ja syödä sieltä. Nämä sulavat hetkessä, koska niissä on niin vähän vettä.

 9. Hei, 5 tuntia ollut jo 50-asteisessa kiertoilmauunissa, ei tapahdu mitään. …
  Mitä mä tein väärin? Kauanko vielä pitää valmistua?

  1. Moi Jaana,
   Hui! Kyllä viidessä tunnissa jo pitäisi olla remmit jo aika hyvässä jamassa! mitä jos nostaisit lämpötilaa hieman? Tuntuuko uuni kuitenkin lämpimältä? Tulee mieleen, että uunin lämpötila on niin matalalla, ettei se ymmärrä olla edes päällä… Pelkällä kiertoilmalla kestää kyllä kauan.

 10. Omenasoseesta tulee oikein hyvää, ja kun sen vielä maustaa (kaneli, meilikka, inkivääri, sitruuna..), on tulos vielä parempi. Tein monta vuotta sitten, unohtuivat kaapin perälle, täysin kelpoa tavaraa vieläkin.

  1. Aivan Anneli, kunnolla kuivattuna ovat tosi pitkäikäisiä. Ja samalla ohjeella voi tehdä tosiaan mistä tahansa soseesta hyvää 🙂

 11. Tein ohjeen mukaan, mutta vähensin hunajan kahteen teelusikkaan ja pirskottelin levyn päälle apteekkarin salmiakki-mixerä. Taivaallista!!! 💓

  1. Moi Sirpa,

   Makeutta voi hyvillä mielin vähentää, jos sitä ei kaipaa. Ja salmiakkituunaus kuulostaa mahtavalta!

 12. Hyviä on, mutta minullakin kesti kuivatus huomattavasti kauemmin mitä ohje sanoi. 🙂 Minä en syö karkkia, niin näitä voin sitten mutustaa 😀

  1. Moi Tuula,

   Kuivatusaika on niin uunista, lämpötilasta, soseen paksuudesta ja märkyydestä kiinni, että se voi heitellä kyllä paljon. Hiljaa kuitenkin hyvä tulee. Kuulin myös, että koska uuni on niin pienellä lämmöllä päällä se ei vie kovinkaan paljon sähköä (yhtä paljon kuin sähkövalot/hehkulamppu vastaavassa ajassa).

 13. Herkkua tuli, kiitos reseptistä oikein paljon! 🙂

  Pari huomiota:

  1. Meidän uuni ei lämmennyt vaikka valo paloi ja säädin oli 50C.
  Luin jostain että yli 50C ei saisi olla, joten käytin sitten
  saunakuivatusta (siis lämmittämätön sauna).
  Viikon siellä oli, toimi hyvin. Eikä kulu sähköä.

  2. Ensi kerralla pitää laittaa kaksi leivinpaperia päällekkäin, niin ei tartu peltiin.

  3. Leikkasin niin että leivinpaperi jää remmiin kiinni, niin on siisti pidellä kädessä.
  Paperi sitten pois, kun on herkuttelun aika.

  Vielä pari litraa puolukoita jäljellä, taidanpa laittaa remmeiksi loputkin 🙂

  PS
  Kiinasta olen saanut Haw-remmejä, väittävät pihlajanmarjoiksi, niin hyviä että, mietojakin siis. Mutta niiden terveellisyydestä en tiedä, sokeria vissiin ei ole lisätty.

  1. Vau Tarmo, kiitos kommentista, ihanaa kuulla, että maistuu!
   1) Sitä minäkin epäilen, että moni uuni ei vielä ”ymmärrä mennä päälle” kun säädin on vain 50C. Jos vain malttaa odottaa, sauna on erittäin hyvä vaihtoehto. Yli 50C kielto taitaa johtua siitä, että ravintoaineet häviävät kun remmi alkaakin kypsyä eikä vain kuivua.
   2) Se voi olla, että viikossa leivinpaperi ehtii vettyä sen verran, että kahta paperia tarvitaan. Omat ovat selvinneet yhdellä, toki papereissakin saattaa olla laatueroja.
   3) Leivinpaperin voi hyvin jättää remmiin kiinni. Se vaatii terävän veitsen leikkaukseen, jotta remmien reunat ovat siistit. Kannattaa leikata remmit siinä tapauksessa rullalla.

   Pikaisella Haw-remmi googlettelulla löysin orapihlajasta (englanniksi Hawthorn) valmistettuja remmejä, olisitkohan päässyt maistamaan niitä? Voi olla, että ovat miedompia kuin pihlajanmarjat. Suomalaisten orapihlajanmarjojen syömäkelpoisuutta en osaa kommentoida 🙂

 14. Tuli herkullisia remmirullia! Soseutetut puolukat kestivät tosin kuivua lähes 10 tuntia. Ehkä uuni ei ymmärrä lämmetä pienellä teholla. Leikkasin saksilla peltipaperin kuivattuine puolukoineen kapeiksi suikaleiksi. Niistä puolukkamassa oli helppo rullata irti remmeiksi. Seuraavaksi kokeilen hillaremmejä. Mietityttää ne isot siemenet, joita sauvasekoitin tuskin hajottaa.

  1. Moi Tony,

   Kuivumisaika vaikuttaa heittelevän todella paljon uunista uuniin. Meidän uuni ilmeisesti lämpimämmäksi kuin tuo 50C koska remmit valmistuvat n. viidessä tunnissa.

   Hillan siemenethän voisi poistaa siivilällä, jos pelkää niiden tuntuvan pahalta hampaissa. Marjoja saattaa tarvita siinä tapauksessa vähän enemmän. Tehokas sauva-/tehosekoitin tekee kyllä siemenistäkin selvää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *