Pihlajanmarjatoffee

pihlajanmarjatoffee

Hapan pihlajanmarja ja makea toffee muodostavat täynnä makua olevan parin syksyisessä herkussa. Mitä kauemmin jaksat toffeeta keitellä, sitä sitkeämpää siitä saat.

n. 20 kpl

Valmistusaika: 1 h 15 min

Jäähtymisaika: 30 min

Ainekset

  • 2 dl (yön yli pakkasessa olleita) pihlajanmarjoja
  • 1 dl hunajaa
  • 0,75 dl kookossokeria
  • 35 g voita
  • 1 dl kookoskermaa tai kuohukermaa
  • 1 tl vaniljajauhetta

Valmistus

  1. Silppua jäiset pihlajanmarjat hienoksi sauva- tai tehosekoittimella.
  2. Leikkaa maito- tai jokin muu tölkki pitkittäin puoliksi, pese ja kuivaa se. Leivinpaperoi pahvivuoka.
  3. Sulata voi pienessä kattilassa miedolla lämmöllä, lisää sitten muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.
  4. Kuumenna seosta kiehuvaksi ja allenna sitten lämpöä niin että se juuri ja juuri kuplii. Anna porista ilman kantta välillä hämmennellen n. 1 tunti kattilan muodosta riippuen. Kun seos alkaa paksuuntua se palaa herkemmin pohjaan, joten ole tarkkana.
  5. Kun seos on kiehunut niin paksuksi, että se muistuttaa paksua jogurttia ja kiehuminen on lähinnä reikien ilmestymistä, on aika siirtää massa pieneen pahvivuokaan. Tasoita mahdollisimman hyvin. Siirrä kylmään jähmettymään. Leikkaa kovettuneesta levystä isolla terävällä veitsellä pieniä kuutioita.
Reseptin on tehnyt sesonkikasviksista tehdyistä herkuista innostunut Tiia Peltoranta.

Tekijä: Tiia

Reseptin on tehnyt sesonkikasviksista tehdyistä herkuista innostunut Tiia Peltoranta.

12 vastausta artikkeliin “Pihlajanmarjatoffee”

    1. Moi Katja,

      Kookossokerissa on enemmän makua kuin tavallisessa sokerissa, kokeilisin mieluummin fariini- tai ruoskeaa ruokosokeria.

  1. Hei.
    Haittaako jos marjat ovat pakkasessa kauemmin, eli jos tekisin näitä jouluksi ystäville?

    1. Moi Tuija,

      En usko että pidemmästä pakastamisesta on haittaa, päinvastoin! Voi olla että hieman ehtivät kuivua, mutta makua tulee vain silloin enemmän ja toffee itseasiassa saattaa valmistua nopeammin kun ei ole niin paljon nestettä haihdutettavana. Toffeemassa kun alkaa kovettua vasta sitten kun vesipitoisuus on pudonnut tarpeeksi alas. Eli anna mennä!

  2. Hei, milläköhän voisi hunajan korvata? Siirapilla jonkinmoisella ehkä? Tosi hyvän näköinen ohje, mutta hunajaa en käytä.

    1. Moi kaima!

      Hunajan tilalla voi käyttää mitä tahansa siirappia. Käyttäisin kuitenkin siirappia vähän enemmän kuin hunajaa, hunaja kun on siirappia makeampaa. Ja juoksevan siirapin kanssa keittoaika voi pidentyä, sillä haihdutettavaa vettä on enemmän. Hyvää siitä tulee ilman hunajaakin 🙂

      1. Kiitos vastauksesta, täytyy kokeilla. Ajattelin myös korvata tuon voin sinisellä keijulla. Vai olisikohan sittenkin kookosrasva parempi?

        1. Keijua en suoraan sanottuna käyttäisi mihinkään, kookosöljy (ei siis se munkinpaistorasva vaan lasipurkissa myytävä tavara) sopii hyvin korvaamaan voita.

          1. Sininen Keiju on vegaanista.
            Mietin itsekin mikä olisi paras voin korvike tähän reseptiin.

    1. Moi Evita,

      Hyvää varmasti saa puolukoistakin, laittaisin niitä vähän vähemmän (n. puolet) koska ovat ”märempiä” marjoja. Ei kestä ihan ikuisuuden keitellä kasaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *