Kevään herkullisin parsa-juustopiirakka

Kevään odotetuin herkku, vihreä parsa on ihanaa sellaisenaan, mutta siitä leivot myös herkullisen piirakan.

Parsa-juustopiirakka

Parsa-juustopiirakka  – Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

On huhtikuun Satokausi-ohjeen aika ja nyt onkin sellainen herkku luvassa, että huh, huh! Täyteläinen juustopiirakka saa väriä ja makua kevään odotetuimmasta kasviksesta, vihrestä parsasta.

Huhtikuun Satokausi-kasvikset – parsan, limetin ja ananaksen sekä tietenkin tämän herkullisen parsa-juustopiirakan raaka-aineet löydät Food Market Herkusta.

Parsa-juustopiirakka on helppo valmistaa

Monipuolinen parsa

Vihreä parsa taipuu monenlaiseen ruoanlaittoon- toiset pitävät siitä höyrytettynä, yhä useampi paistaa parsansa parilapannussa tai grillissä. Myös uunissa parsat paahtuvat meheviksi.

Parsasta valmistat helposti maukkaat pastat ja risotot tai höylää parsa tuoreena ohuiksi viipaleiksi raikkaaseen salaattiin. Parsa hollandaisekastikkeen kanssa tarjottuna on aikaa kestänyt klassikko. Klassikkoihin kuuluvat myös erilaiset parsapaistokset- ja piirakat, joita kevään aikana on syytä tehdä ainakin yksi.

Herkullinen parsa-juustopiirakka

Parsa ja juusto ne yhteen sopii

Mieto parsa ei kaverikseen kaipaa vahvoja makuja tai mausteita, mutta erilaisia juustoja parsa rakastaa. Juustojen rasva ja happamuus sopii hyvin parsan makuun olipa kyse sitten fetajuustosta tai pehmeämmästä briejuustosta.

Tähän piirakkaan valikoitui kermainen herkku naapurimaastamme, monelle jo tuttu Västerbotten-juusto. Tämän juuston sulamisominaisuudet ovat mainiot ja siksipä se onkin parhaimmillaan piirakoissa. Kokeilemisen arvoisia ovat myös ranskalainen comte ja sveitsiläinen gruyère.

Lisää vinkkejä suolaisiin piirakoihin sopivista juustoista tai  ideoita viikonlopun juustotarjottimelle saat Food Market Herkun asiantuntevilta myyjiltä juustotiskiltä.

Parsa-juustopiirakka yllättää

Oikaise valmiilla taikinalla

Suolaiset piirakat ovat ehkä olleet hieman unohduksissa viime vuosina, mutta aivan suotta, sillä niistä voi varioida helposti itselleen sopivia ja mikä onkaan ihanampaa kuin uunista leijailevan leivonnaisen tuoksu?

Monelle isoin kynnys suolaisen piirakan leipomiselle on taikinan valmistus. Onneksi tänä päivänä kaupoista löytyy monenmoista valmista vaihtoehtoa pakastealtaista. Pakastetaikinat sulavat nopeasti ja nyt niitä saa myös pyöreinä. Voiko enää helpompaa olla!

Tämä parsa-juustopiirakka valmistettiin irtopohjaiseen piirakkavuokaan, mutta tavallinen piirakkavuoka käy oikein hyvin. Erityisen tästä piirakasta tekee se, että juusto levitetäänkin suoraan piirakkavuoan pohjalle ja muut täytteet sekä neste lisätään aivan lopuksi.  Näin juusto ei pala piirakan pinnalle, parsat kypsyvät tasaisemmin ja piirakasta tulee mehevä.

Parsa

Parsa-juustopiirakka

  • 1 pkt (380 g) piirakkataikinaa (pakaste)

Täyte

  • 300-400 g vihreää parsaa
  • 200 g Västerbottenjuustoa tai muuta hyvin sulavaa juustoa
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 tl basilikaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria myllystä
  1.  Sulata piirakkataikina pakkauksen ohjeen mukaan. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 24 cm). Jos käytät irtopohjavuokaa, vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla.
  2. Huuhtele parsat ja napsauta kova kanta pois. Raasta juusto raastimen hienolla terällä.
  3.  Vatkaa kulhossa munat ja kerma keskenään. Lisää mausteet.
  4. Painele tai kauli taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä pohjalle juustoraaste ja nostele päälle parsat limittäin.
  5. Valuta vuokaan muna-kermaseos ja heiluttele vuokaa varovasti, jotta neste leviää tasaisesti vuokaan.
  6. Paista 180 asteessa uunin keskitasoa alemmalla tasolla noin 25 minuuttia. Paista vielä 5 minuuttia alalämmöllä, jotta pohja kypsyy. Peitä piirakan pinta leivinpaperilla, jos se alkaa tummua.
  7. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja tarjoa se raikkaan sinappivinegretillä maustetun salaatin kanssa.

Parsa-juustopiirakka

Löydät kaikki nämä satokauden kasvikset ja paljon muita sesongin vihanneksia, hedelmiä ja marjoja uudistuneen Food Market Herkun valikoimasta. Nappaa ostoskoriin samalla myös herkkuja myymälän muilta osastoilta ja rakenna upea aamiainen, lounas tai päivällinen niin arkeen kuin juhlaan.

Seuraa Food Market Herkkua Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uutiset Suomen herkuimmasta ruokakaupasta. Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa, jaamme jatkossa reseptejä ja kilpailuja Food Market Herkun satokauden kasvisten tiimoilta.

Satokauden herkullisimmat, ekologisimmat ja edullisimmat kasvikset helppolukuisessa kalenterissa. Reseptejä, vinkkejä ja inspiraatiota.

Tekijä: Satokausikalenteri

Satokauden herkullisimmat, ekologisimmat ja edullisimmat kasvikset helppolukuisessa kalenterissa. Reseptejä, vinkkejä ja inspiraatiota.