Gluteenittomat omena-kesäkurpitsa-muffinssit

IMG_3801

Nämä muffinssit ovat loistavaa evästä, sillä ne leivotaan mantelijauhoista, jotka pitävät kylläisenä pitkään, sekä mehevyyttä antavaa omenaa ja kesäkurpitsaa. Tee kerralla vaikka tuplasatsi, kääräise jäähtyneet muffinssit erikseen tuorekelmuun ja pakasta. Sinun ei tarvitse miettiä nopeasti mukaan otettavia välipaloja pitkään aikaan!

6 isoa muffinssia

Valmistusaika: 20 min

Paistoaika: 30 min

Ainekset

  • 100 g omenasosetta (keitä 150g omenalohkoja n. 30 min tilkassa vettä ja soseuta, jäähdytä)
  • 3 munaa
  • 1 tl vaniljajauhetta tai siemenet yhdestä vaniljatangosta
  • 1-2 rkl hunajaa (riippuen omenasoseen makeudesta)
  • 2,5 dl mantelijauhetta
  • 2 rkl kookosjauhoa
  • 0,25 tl laadukasta suolaa
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 2 tl kanelia (mielellään ceylonin)
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • kukkurainen dl raastettua kesäkurpitsaa (n. 100 g)
  • 2 pientä kotimaista omenaa

Valmistus

  1. Laita uuni lämpeämään 175°C.
  2. Raasta kesäkurpitsa ja purista siitä mahdollisimman paljon nestettä pois kiertämällä sitä kankaan sisällä tiukaksi palloksi. Siirrä sivuun odottamaan.
  3. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi ja siirrä sivuun odottamaan.
  4. Mittaa omenasose, munat, vanilja ja hunaja kulhoon ja sekoita tasaiseksi.
  5. Sekoita kuivat aineet isommassa kulhossa keskenään.
  6. Kaada märät ainekset kuivien joukkoon ja sekoita massa tasaiseksi. Lisää joukkoon vielä kesäkurpitsaraaste, omenakuutiot ja omenaviinietikka. Sekoita kunnolla ja jaa kuuteen isoon muffissivuokaan. Taikina ei kohoa paljoa uunissa, joten muotin/vuoan voi laittaa lähes täyteen.
  7. Paista n. 25 min tai kunnes taikina ei enää tartu koktailtikkuun.
Reseptin on tehnyt sesonkikasviksista tehdyistä herkuista innostunut Tiia Peltoranta.

Tekijä: Tiia

Reseptin on tehnyt sesonkikasviksista tehdyistä herkuista innostunut Tiia Peltoranta.

6 vastausta artikkeliin “Gluteenittomat omena-kesäkurpitsa-muffinssit”

  1. Hei Tiia, millä voisin korvata kananmunat? Kauramaito?

    1. Moi Essi,
      Yksinkertaisinta olisi jättää mantelijauhe pois ja lisätä kookosjauhojen määrää. Kookosjauho imee paljon nestettä, joten kokeile laittaa ensin (yhteensä) 0,6 dl kookosjauhetta ja sekoita. Anna turvota ja katso, miltä näyttää. Taikinan pitäisi olla melko paksua, sellaista että sitä ei voi helposti kaataa muotteihin vaan se täytyy lusikoida. Lisää kookosjauhoa jos tarvis.

  2. Puolen tunnin paistamisen jälkeen edelleen ihan taikinamaista koko muffinsi, pinnastakin. Vaikka ei tikkuun tartu, ei tuota oikein kypsänäkään osaa pitää.

    1. Moi Milja,

      Voi Harmi! Ensimmäisenä tulee mieleen, että taikinassa on ollut liikaa nestettä. Saitko kesäkurpitsoista puristettua mehua pois? Mantelijauhe on siitä erilaista kuin tavalliset jauhot, että se ei ime paljoa nestettä. Vastaavassa tilanteessa kannattaa ensiapuna paistaa pidempään (kuten teitkin) ja/tai nostaa hieman uunin lämpöä. Ruokasooda-omenaviinietikka-yhdistelmän pitäisi lämmössä reagoida ja tehdä taikinasta ilmavampaa. Toivottavasti sait lopulta muffinssin kypsäksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *