Bataatti-avokado-browniet

IMG_0621

Ihana brownie kätkee sisäänsä täyteläisyyttä tuovaa avokadoa sekä mehevyyttä antavaa bataattia.

12 palaa

Valmistusaika: 30 min Kypsennysaika: 45 min

Ainekset

Pohja
  • 300g bataattia
  • 1 iso avokado
  • 1,2 dl vaahterasiirappia
  • 0,5 tl vaniljajauhetta tai siemenet puolikkaasta vaniljatangosta
  • 4 munaa
  • 1 dl kookosjauhoa
  • 1 rkl mantelijauhetta
  • 1,2 dl kaakaojauhetta
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1 tl ruokasoodaa
Kuorrute
  • 1 avokado
  • 0,5 dl vaahterasiirappia
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 1 reilu rkl kookosöljyä tai pehmeää suolatonta voita
  • 0,5 tl vaniljajauhetta tai siemenet puolikkaasta vaniljatangosta
Koristeluun
  • Pähkinöitä, esim. saksanpähkinöitä

Valmistus

  1. Kuori ja kuutioi bataatti. Keitä kypsäksi noin 20 min. Kaada  vesi pois ja soseuta esimerkiksi haarukalla. Anna jäähtyä kunnolla.
  2. Esilämmitä uuni 175°C.
  3. Sekoita avokado, bataatti, vaahterasiirappi ja vanilja keskenään esimerkiksi monitoimikoneessa.
  4. Lisää munat ja vatkaa tasaiseksi.
  5. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita sitten taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  6. Vuoraa vuoka (25 X 18 tai hieman isompi) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja tasoita mahdollisimman hyvin.
  7. Paista uunissa noin 20 min tai kunnes taikina ei enää tartu pistettäessä tikkuun. Kun pohja on juuri ja juuri kypsä, se jää mehevämmäksi. Anna jäähtyä kunnolla.
  8. Valmista kuorrute ajamalla kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Levitä jäähtyneen pohjan päälle. Voit koristella vielä pieneksi rouhituilla pähkinöillä. Anna vetäytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
Reseptin on tehnyt sesonkikasviksista tehdyistä herkuista innostunut Tiia Peltoranta.

Tekijä: Tiia

Reseptin on tehnyt sesonkikasviksista tehdyistä herkuista innostunut Tiia Peltoranta.

11 vastausta artikkeliin “Bataatti-avokado-browniet”

  1. Kuulostaapa herkulliselta! Millä vaahterasiirapin voisi korvata? Sitä kun ei muuten tule käytettyä niin ei viitsisi tätä varten ostaa.

    1. Moi Heli,

      Kiitos! Vaahterasiirapin voi korvata millä vain nestemäisellä makeutusaineella. Hunajaa laittaisin vähemmän, sillä se on paljon makeampaa.

  2. Hei!
    Ajattelin kokeilla tätä reseptiä tarjolle juhlapöytään, mutta nuo kookosjauhot on vieras tuote. Kaapista löytyisi manteli-, riisi-, vehnä-, kaura-, ohra- ja ruisjauhoja sekä gluteenitonta jauhoseosta (Urtekram) – millä näistä voisi korvata kookosjauhot reseptin kärsimättä? Ei siis tarvitse olla tällä kertaa gluteenitonta, mutta gluteenittomuudesta plussaa koska niitäkin usein leivon ja uudet reseptit on aina hyviä löytöjä.

    1. Moi Maria,

      Tämä vaati itseltäni hieman googlettamista, pahoittelut vastauksen viivästyksestä! Kookosjauhot ovat miedon makuisia, makeahkoja ja imevät paljon kosteutta. Niissä on enemmän proteiinia ja kuitua kuin esim. vehnäjauhossa. Lisäksi ne nostavat verensokeria vähemmän, eli niiden glykeeminen indeksi on matalampi. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, niitä löytää yleensä gluteenittomasta hyllystä! Monesti kookosjauhojen kanssa käytetään pientä määrää mantelijauhoja antamaan makua ja täyteläisyyttä. Mutta jos haluat vaihtaa ne perinteisiin jauhoihin, on aivan makuasia mitä käyttää, itse kokeilisin vehnää tai kauraa (tai yhdistelmää). Perinteisiä jauhoja on kuitenkin oltava noin nelinkertainen määrä.

  3. Herkullisen kuuloinen resepti! Meninkin heti hommaamaan aineksia kaupasta, mutta en millään kiireessä löytänyt kaupasta vaniljajauhetta tai tankoja 🙁 Voinko käyttää vanilliinisokeria? Paljonko sitä pitäisi käyttää?

    1. Moi Maija,

      Vanilja-aromi käy varmasti aivan yhtä hyvin kuin vaniljajauhekin. 1 tl on todennäköisesti sopiva määrä.

    1. Moi Laura,

      Aloita alkuun pienemmällä määrällä ja lisää tarvittaessa. Tuo nelinkertaisuus oli googlen antama määrä. Taikinan on tarkoitus olla melko paksua mutta sellaista, että sen pystyy vielä kaatamaan vuokaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *